Sokoľany - Pohrebná kaplnka grófa Stahremberga
obec Sokoľany, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Empírová kaplnka z prvej polovice 19. storočia. Menšia štvorcová stavba s úzkym vstupným priestorom, rozšíreným po bokoch polkruhovými výklenkami. Hlavný priestor je zaklenutý českou plackou a osvetlený termovými oknami. Na hlavnom priečelí je prehĺbený portál, flankovaný dvoma toskánskymi stĺpmi nesúcimi jednoduchý architráv. Nad portálom je kordónová rímsa, na ktorej spočíva termové okno s klenákovým ostením. [1]

V kaplnke je niekoľko obrazov z 18. storočia, ktoré pochádzajú z bývalého barokového zariadenia miestneho kostola – Immaculata, Kristus nasycuje zástupy a Ukrižovanie. Priestor kaplnky zdanlivo rozširuje iluzívna nástenná maľba. [2]

Kaplnku v roku 1838 dala postaviť Anna rodená Pankovičová-Glogowská, manželka grófa Stahremberga. Je s ním pochovaná v podzemnej krypte. Nad vchodom je umiestnená mramorová tabuľa s maďarským nápisom:

„Gróf Starhemberg szívem-Fele földi Réfze hamvadoz itt s hálás keblem Nefelejts áldozatara fakadoz Vérzöszívvel búsan nyögve nézek néma sírodra könnyem hull, és jaj – szózatom lehat hideg porodra Pankovits Anna.“ Čo v preklade znamená: „Pozemné ostatky grófa Starhemberga, srdca môjho – polovica, tu práchnivejú a moja vďačná hruď vzdúva sa za obetou nezábudky. Krvácajúcim srdcom hľadím na tvoj nemý hrob, slzy mi padajú a moje žalostné volanie sadá k tvojmu studenému prachu Anna Pankovits“. [3]