Soľ - Evanjelický kostol
Sul, Soľa
obec Soľ, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1793 ako tolerančný bez veže. Rozšírený vežou bol v roku 1864. Zaklenuli ho v roku 1871. Renovácia sa uskutočnila v roku 1947. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom, severnou sakristiou a na západnom priečelí s predstavanou štíhlou vežou. V exteriéri je zdôraznená iba veža, ktorá je členená širokým lizénovým rámom a má predstavaný pseudorománsky portál so stĺpmi v ostení. [1] Veža je ukončená ihlanom.

Oltár je klasicistický z polovice 19. storočia s novším obrazom Krista. Kazateľnica je klasicistická z čias okolo roku 1800. [2]

Rekonštrukcia.

Kostol prešiel rôznymi úpravami v rokoch 1995 -1998 za pôsobenia farára Borisa Mišinu. Dnes má kostol podlahové vykurovanie a na stavbe boli prevedené úpravy okien a výmena strechy. Ku kostolu pribudla spojovacia budova – zborový dom. [3]