Solivar (Prešov) - Četerne (zásobníky soľanky)
obec Prešov, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Zásobníky boli postavené v roku 1815 a slúžili na uskladnenie soľanky. Nachádza sa v nich osem drevených nádrží s dvojitým dnom, umiestnených na kamenných podstavcoch. Celková kapacita nádrží je 10 560 hl soľanky. [1]

Ide o rezervoár soľanky, doštený objekt s murovanými piliermi, postavený pozdĺžne na miernom svahu, v spáde s valbovou strechou. Osem drevených nádrží je umiestnených na svahu stupňovite za sebou. Soľanku vylievanú z ťažkých mechov do žľabu privádzali k nádržiam drevenými trubkami o priemere 7 cm, nad každou nádržou bol štvorcový otvor so zátkou. Pri spodnej časti stien nádrží sú zasadené mosadzné kohúty, ktorými sa soľanka vpúšťala do poslednej nádrže umiestnenej v zemi. Odtiaľto sa podľa potreby viedla potrubím do panvy solivaru, ktorá bola vzhľadom na nádrž uložená nižšie. [2]

Stav technickej pamiatky je veľmi dobrý.
Fotogaléria
Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016Solivar (Prešov) - Četerne - zásobníky soľanky foto © Viliam Mazanec 5/2016
[1] Informačná tabuľa v teréne. (5/2016)