Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža
Antalfalva
obec Šoltýska, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami postavený v rokoch 1820 – 1826. Obnovený bol v roku 1893 a 1923. Jednoloďový kostol s rovným oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Priestor je zaklenutý pruskou klenbou. Fasády sú hladké. Priečelie má termové okno a uprostred vežu s krídlami štítu. Veža je členená pilastrami a zastrešená dvojstupňovou zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Výmaľba interiéru z rokov 1920 - 1930 je od spišského maliara Jozefa Hanulu. Na západnej starne sa nachádza murovaná empora. Relikviár je z roku 1800. Monštrancia z roku 1880. Krížová reliéfna cesta je od B. Kafku. Ostané vnútorné zariadenie je z 20. storočia. [2]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Fotogaléria
Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023Šoltýska - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Ladislav Luppa 6/2023