Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp
obec Poprad, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový stĺp z roku 1772. Postavili ho na pamiatku navrátenia mesta z Poľska. Plastika Immaculaty na vysokom stĺpe s dórskou hlavicou. [1]

Opravený bol v roku 1846. Okolo stĺpa bolo kedysi nízke kamenné zábradlie. [2]

Stav pamiatky je veľmi dobrý.
Stojí na severovýchodnej strane Kostola sv. Juraja.
Fotogaléria
Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015Spišská Sobota (Poprad) - Mariánsky stĺp foto © Viliam Mazanec 8/2015
[2] PUŠKÁROVÁ, Blanka – PUŠKÁR, Imrich: Spišská Sobota. Bratislava: Tatran, 1977. s. 78.