Spišské Hanušovce - Kaplnka sv. Barbory
obec Spišské Hanušovce, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobaroková kaplnka z polovice 18. storočia. Centrálna architektúra pôvodne krytá kupolou. Fasády má hladké. [1] Kaplnka stojí na mieste staršej drevenej kaplnky. [2] V interiéri je umiestnený luisézny hlavný oltár z polovice 18. storočia s obrazom sv. Barbory. Bočný oltár Panny Márie z druhej polovice 17. storočia je drevená architektúra s akantovou ornamentikou a točenými stĺpmi, uprostred obraz Panny Márie poľského typu. Bočný oltár sv. Mikuláša biskupa z konca 17. storočia je riešený podobne. [3] Bočné oltáre zaiste pochádzajú z drevenej kaplnky. Klasicistická kazateľnica z 19. storočia je nedokončená a inštalovaná na drevenom kríži zapustenom do severnej steny. [4] Stallum s obrazom sv. Cecílie je neskorobarokové z polovice 18. storočia. Zariadenie kaplnky dopĺňajú neskorobarokové sochy Immaculaty, sv. Kataríny a Doroty zo začiatku 18. storočia. [5]

Vo vežičke sa nachádza zvon sv. Barbora z roku 1789. Ide o najstarší spišskohanušovský zvon. Má priemer 15 cm a reliéf s nápisom. [6]

Stojí na severnom okraji obce, pri moste cez Rieku, na starom cintoríne. [7]
[2] MOLITORIS-MAJERIKOVÁ, Milica – MAJERIKOVÁ, Ingrid: Spišské Hanušovce (1313 – 2013). Bratislava: GORALINGA, 2013. s. 35.
[4] MOLITORIS-MAJERIKOVÁ, Milica – MAJERIKOVÁ, Ingrid: Spišské Hanušovce (1313 – 2013). s. 35.
[6 - 7] MOLITORIS-MAJERIKOVÁ, Milica – MAJERIKOVÁ, Ingrid: Spišské Hanušovce (1313 – 2013). s. 35.