Spišské Vlachy - Radnica
obec Spišské Vlachy, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Gotická stavba s vežou, postavená v 15. storočí. Prístavbou v 17. storočí vtiahli vežu a radnicu do jedného bloku, pričom prístavbu zastrešili samostatne. Časť budovy slúži ako katolícky kostol (tzv. slovenský, malý, zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie). Budova bola reštaurovaná v roku 1886. Hlavný oltár je skriňový, neskorogotický z čias okolo roku 1500, s romantickou úpravou z roku 1900. Z pôvodného oltára sa zachovala stena strednej skrine a pohyblivé krídla s maľovanými tabuľami, na nich sú postavy: sv. Jakub st., Barbora, Krištof a Katarína Alexandrijská. Na vonkajšej strane tabúľ sú postavy štyroch sv. biskupov. [1]
Stav historickej budovy je veľmi dobrý.
Stojí na námestí.
Fotogaléria
Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015Spišské Vlachy - Radnica foto © Viliam Mazanec 7/2015