Spišský Hrušov
Hrušov nad Hornádom
obec Spišský Hrušov, okres Spišská Nová Ves, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z roku 1596. V polovici 18. storočia bol zbarokizovaný a začiatkom 19. storočia priečelie upravené v klasicistickom slohu. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s obdĺžnym pôdorysom a trojtraktovou blokovou dispozíciou. Na priečelí je stredný trojosový rizalit, ktorý je členený na prízemí pilastrami a na poschodí pilierovou loggiou. Ústredný vestibul je zaklenutý valenou klenbou s lunetami. V jednej miestnosti sa nachádza renesančný vyrezávaný strop, na kartuši mešternice s letopočtom 1596 a iniciálkami. Kaštieľ pokrývala ťažká šindľová manzardová strecha. [1]

Kaštieľ vlastnil gróf Mariássy.

V rokoch 1995 - 1996 boli na kaštieli urobené vnútorné i vonkajšie opravy. V pôvodnom stave ostal vestibul, pracovňa starostu a kancelária matriky. [2]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ slúži ako Obecný úrad.