Stankovany - Kostol Božského Srdca Ježišovho
Stankoväny
obec Stankovany, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúca neogotická stavba z rokov 1898 – 1901 [1] (podľa iného zdroja z rokov 1900 – 1901), [2] postavená na mieste staršieho chrámu staviteľa Martina z Banskej Bystrice. [3] Kostol vznikol podľa projektov staviteľa Blažeja Bullu s kompletným súborom dvadsiatich moderných vitráží od Ladislava Záborského. [4] Ide o jednoloďový sakrálny objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Má pôdorys v tvare kríža, k lodi sú pristavané kaplnky. Fasáda je bohato členená, okrem iného i dekoratívnymi opornými piliermi. Dominujúca je trojposchodová polygonálna veža s ihlanovým zastrešením, ktoré dosadá na trojuholníkové štíty. [5]

Vnútorné zariadenie je prevažne neogotické, pochádzajúce z obdobia okolo roku 1900, dodané z Tirolska. Krížová cesta je neogotická z rokov 1902 – 1903 z dielne F. Stuflessera, tirolského rezbára zo St. Ulrich Gröden. [6]

Fotogaléria
Stankovany - Kostol Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 9/2017Stankovany - Kostol Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 9/2017Stankovany - Kostol Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 9/2017Stankovany - Kostol Božského Srdca Ježišovho foto © Ľuboš Repta 9/2017Stankovany - socha sv. Jána Nepomuckého pri kostole foto © Ľuboš Repta 9/2017
[2] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2008. s. 266.
[4] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. s. 266.