Stará Huta (Nová Baňa) - Kostol Ružencovej Panny Márie
obec Nová Baňa, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1814. Prestavali ho v rokoch 1922 – 1924. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom a vežou vstavanou do štítového priečelia. Interiér je zaklenutý valenou lunetovou klenbou. Fasády sú členené pilastrami s rímsovou hlavicou a polkruhovo ukončenými oknami. [1] Veža je zastrešená ihlancom.

Kostol bol posvätený v nedeľu 10. mája 1925. [2]

Vznik osady Sklená Huta, neskôr premenovanej na Starú Hutu, sa spája s počiatkami sklárskeho remesla. Podľa zmluvy so štiavnickou komorou zo 4. júna 1630, postavil sliezsky sklár Michal Ulmb skláreň, pri ktorej vznikla nová osada. [3]

Moderná urbanizácia a výstavba nového sídliska však spôsobili, že v 80. rokoch 20. storočia prešla veľká časť obyvateľov Starej Huty, bývať do Novej Bane. [4]

Stojí vo východnej časti obce.