Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana
obec Stará Ľubovňa, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
Expozície
Expozícia Dom ľubovnianskeho mešťana približuje život strednej meštianskej vrstvy v Starej Ľubovni. Dom je zariadený dobovým nábytkom prevažne z 19. storočia v štýle „altdeutsch“. Unikátom je odhalená klenba dokonale zachovanej čiernej kuchyne s kuchynským vybavením, pracovňa mešťana, obývacia miestnosť a spálňa. Prehliadka je obohatená o staré dobové fotografie zo života Ľubovňanov a pohľadov na staré ulice. [1]

Na staršom základe bol v 18. storočí postavený dom č. 21. Má zaujímavý architektonický prvok, a to neskororenesančné ostenie dverí v priechode na prízemí, v ktorom na hornom preklade je vytesaný nápis dokumentujúci požiar v roku 1639, ďalej v slepom okne na čelnej stene zachovaná maľba sv. Trojice. Takmer neporušená luisezná úprava fasády, čierna kuchyňa a mnohé ďalšie zaujímavosti ponúka dom č. 21, ktorý je dnes “živou muzeálnou expozíciou“ - Dom ľubovnianskeho mešťana. Približuje život strednej vrstvy v 19. storočí, odkrýva záhady, remeslá a teší vlastnoručným razením ľubovnianskeho zlatého- mince pre šťastie a tiež ako unikátne platidlo v stredovekom vojenskom tábore v podhradí. Na povale legendárne spišské strašidlá vyrozprávajú svoje príbehy. [2]

Dom ľubovnianskeho mešťana
Námestie sv. Mikuláša 21
064 01 Stará Ľubovňa

OTVÁRACIE HODINY
Pondelok – Piatok = 9.00 - 17.00
Sobota – Nedeľa = Zatvorené
Stojí v centre mesta. Námestie sv. Mikuláša 21.
Fotogaléria
Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021Stará Ľubovňa - Dom ľubovnianskeho mešťana foto © Viliam Mazanec 10/2021
[1] Informačný leták mestskej agentúry cestovného ruchu a regionálneho rozvoja.