Stará Turá - Mestské múzeum
obec Stará Turá, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História
Prvá múzejná expozícia v Starej Turej bola sprístupnená v roku 1976 v budove bývalej rímsko-katolíckej školy ako Izba revolučných tradícií. Od roku 2005 múzeum sídli v Dome kultúry Javorina na druhom poschodí. [1]

Múzeum sa zameriava na históriu mesta. Nachádzajú sa tu skameneliny živočíchov z obdobia druhohôr a treťohôr, predmety z doby kamennej a bronzovej. Cenná je lebka pratura, zvieraťa, ktorého meno nesie samotné mesto. Návštevníci majú možnosť vzhliadnuť fotokópie kráľovských listín potvrdzujúce platnosť privilégií kráľa Mateja Korvína z roku 1467. Tie dostali obyvatelia Starej Turej za chytenie bojovníka Jána Švehlu. Vzácna je i pečať mesta, kde je táto udalosť zachytená. Vystavené sú materiály o rozvoji remesiel a cechov v Starej Turej, drevené výrobky miestneho obyvateľstva, ľudové kroje i práce žiakov bývalej staroturianskej rezbárskej školy, ktorým bol i národný umelec Fraňo Štefunko. Cenný je tiež papier s vodoznakom Ó TURA (alebo A TURA), ktorý sa v rokoch 1769 – 1850 vyrábal v miestnej papierni. [2]

V múzeu je zachytený revolučný rok 1848, prvá svetová vojna a výstavba železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Veselí nad Moravou v rokoch 1923 – 1929. Najobsiahlejšou je fotodokumentácia SNP v podjavorinskom kraji a budovania mesta po skončení druhej svetovej vojny. Rozsiahla je i expozícia výrobkov, dokumentujúca históriu závodu Chirana v Starej Turej. [3]

Expozície
Súčasťou Mestského múzea je i expozícia „Tradičné bývanie“. Táto dobová „izbička“ odráža spôsob života našich predkov. Návštevníci si tu môžu prehliadnuť starodávny nábytok, miestne ľudové kroje, starobylé náboženské knihy či domáce potreby, aké kedysi používali naši prastarí rodičia. [4]
Dom kultúry Javorina
Ul. Gen. M. R. Štefánika 378