Štefanovce - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
Štefanovce pri Vranove
obec Štefanovce, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1783. Opravený bol v roku 1910. Renovovali ho po druhej svetovej vojne v roku 1947 a 1963. Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a s predstavanou vežou, vybudovaná podľa projektu tereziánskej stavebnej kancelárie v ustálenom úradnom barokovo-klasicistickom slohu s prvkami východnej orientácie. Pri obnove v roku 1947 prebudovali časť veže nad značne akcentovanou kordónovou rímsou a na novej časti otvorili po každej strane dvojicu obdĺžnikových zvukových okien. Nad vstupom do kostola sa nachádza malá nápisová tabuľa datujúca stavbu a opravy. [1] Fasády sú hladké. Veža je zakončená cibuľovitou strechou s laternou.

Vnútorné zariadenie z druhej polovice 19. storočia je riešené v domácich poklasicistických tradíciách. [2]