Štrba - Evanjelický kostol
obec Štrba, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický tolerančný kostol postavený v roku 1784. Moderná veža vznikla v roku 1928. Ide o sieňový priestor s predstavanou vežou a pristavanou sakristiou. Fasády sú členené lizénovým rámom, na rohoch stavby zaoblené. Nad vchodom je nástenná maľba s latinským nápisom v trojhrannom štukovom orámovaní. V interiéri je z troch strán empora na drevených pilieroch. [1]

Barokový oltár z polovice 18. storočia, v strede novší obraz Krista v Getsemanskej záhrade, Božie oko v mriežkovom nadstavci a baroková kazateľnica z čias okolo roku 1750 boli prinesené z Levoče. Krstiteľnica s medenou krstnou misou je z roku 1787. Portréty J. Fornetha a jeho manželky sú z konca 18. storočia. [2]

Po odobratí kostola sa Štrba uchádzala o stavbu artikulárneho kostola. Až do Tolerančného patentu však patrila do Hýb. Nakoľko sa 111 poddanských a 6 želiarskych rodín osvedčilo vo vernosti k reformácii, dostali povolenie na pozvanie farára, stavbu chrámu a školy. V roku 1784 postavili v Štrbe tolerančný kostol bez veže. Vzhľad tolerančného kostola sa zmenil, keď k nemu v roku 1928 pristavali mohutnú modernú vežu. [3]

V roku 2016 sa uskutočnila rekonštrukcia organu a strechy kostola. [4]

Stojí v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Štrba - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 11/2014Štrba - Evanjelický kostol (v pozadí krásne pohorie Vysoké Tatry) foto © Ladislav Luppa 11/2014Štrba - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 11/2014Štrba - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 11/2014Štrba - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 11/2014Štrba - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 11/2014