Štrbské Pleso (Štrba) - Pomník Slovenského národného povstania
obec Štrba, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pomník bol zhotovený v roku 1952. Inštalovali ho v roku 1953. Pripomína hrdinstvo účastníkov Slovenského národného povstania, ktorí pôsobili v priestore Vysokých Tatier. Od júna 1945 sú na tomto mieste pochovaní dvaja partizáni – kapitán Ján Rašo a kapitán Štefan Morávka. [1]

Pomník tvorí podstavec, obložený mramorovými doskami, na ňom stojí v nadživotnej veľkosti bronzová socha partizána so zbraňou. Autorom sochy je slovenský sochár a medialér Ladislav Snopek. Socha nesie prvky socialistického realizmu. Na podstavci je nápis. „Nehynúcej pamiatke hrdinov Slovenského národného povstania 1944“. V dolnej časti pred pomníkom je na zemi inštalovaná tabuľa s nápisom: „Ján Rašo 26. IX. 1944 – Štefan Morávka 14. I. 1945 – Česť ich pamiatke!“ [2]

Po stranách pomníka sú situované stožiare na umiestnenie vlajok. [3]

Stav pomníka je dobrý.
Prístup
Zo železničnej stanice Štrbské Pleso k pomníku vedie chodník, ktorý smeruje k horskému jazeru Štrbské Pleso. Je jasne viditeľný hneď oproti penziónu Vila Marína, v ktorom žila slovenská poetka Maša Haľamová. Cesta k nemu okolo komplexu Kempinski, trvá asi 12 minút chôdze. [4]
Fotogaléria
Štrbské Pleso (Štrba) - Pomník Slovenského národného povstania foto © Hana Farkašová 6/2017Štrbské Pleso (Štrba) - Pomník Slovenského národného povstania foto © Hana Farkašová 6/2017Štrbské Pleso (Štrba) - Pomník Slovenského národného povstania foto © Hana Farkašová 7/2017Štrbské Pleso (Štrba) - Pomník Slovenského národného povstania foto © Hana Farkašová 6/2017