Strečno - Pomník francúzskym partizánom
obec Strečno, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Na pamiatku francúzskych partizánov padlých v SNP stojí na terasovite upravenej ploche pylón ihlanovitého tvaru, zhotovený z bieleho spišského travertínu. Po jeho stranách sú v spodnej časti vytesané texty, na čelnej strane je reliéf dvoch partizánov so samopalmi. Autormi diela sú slovenskí sochári Ladislav Snopek a Ladislav Beisetzer. [1]

Pamätník postavili v rokoch 1952 - 1956 a k jeho slávnostnému odhaleniu došlo presne na 12. výročie Slovenského národného povstania, teda 29. augusta Pod pamätníkom sa nachádza aj krypta, v ktorej sú uložené telesné pozostatky 24 partizánov, ktorí prišli v bojoch o život. [2]

Na jednej strane pamätníka sa nachádza reliéf zobrazujúci dvoch vojakov so zbraňami v ruke. Na vedľajšej strane je zoznam 56 mien francúzskych bojovníkov, ktorí bojovali v Strečnianskej tiesňave. Na zvyšných dvoch stranách sa nachádza text venovaný padlým vojakom – na jednej strane v slovenskom jazyku, na druhej vo francúzskom: [3]

Nech kvitne bratstvo z ohňa povstania

Nech hroby padlých venčia kvety lúk

Na večnú slávu synom Francúzska

Ich k činom odvážnym viedla Marseillaisa

A v boji spoločnom padli – zvíťazili

Za šťastie naše i za šťastie ľudstva.

Pamätník francúzskym partizánom je národná kultúrna pamiatka, ktorá je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (pod číslom 1433/1). Za národnú kultúrnu pamiatku bol objekt vyhlásený 5. novembra 1963. [4]

Partizáni z okolia Strečna vyvíjali už niekoľko dní pred 29. augustom 1944 aktivity, ktoré priamo ovplyvnili vypuknutie Slovenského národného povstania – napríklad sa im 24. augusta 1944 podarilo znepriechodniť jeden zo strategicky dôležitých tunelov, ktoré prechádzajú naprieč horskými masívmi a ktoré značne využívali nemecké armádne jednotky na zásobovanie svojich vojsk bojujúcich na území východného Slovenska. O niekoľko dní na to prišla reakcia z nemeckej strany – nacistické vojská vstúpili na územie Slovenska. Do boja proti nacistom sa následne už zapojili nielen partizánske jednotky, ale aj oddiely slovenskej armády. Významné boje sa odohrali práve v okolí Strečnianskej tiesňavy, pričom sa ich zúčastnili vojenské oddiely žilinskej posádky a tiež aj francúzske partizánske jednotky kapitána Georgesa de Lannuriena a oddiel 1. československej partizánskej brigády Milana Rastislava Štefánika. Akciou sa podarilo zabrániť nemeckým jednotkám postúpiť na Martin a aj do centra povstaleckého územia a výrazne tak podporiť povstanie v jeho prvých dňoch. [5]

Každoročne sa pri výročí Slovenského národného povstania konajú pri pamätníku spomienkové slávnosti na počesť SNP a tiež bojovníkov, ktorí v ňom bojovali. Spomienkových slávností sa pravidelne zúčastňujú okrem predstaviteľov Slovenskej republiky aj členovia diplomatického zboru a zahraničných delegácií z Francúzskej republiky, a tiež aj diplomati z iných štátov. [6]

Rekonštrukcia.

V roku 1988 došlo k renovácii pamätníka. Boli vykonané rôzne práce. Prikročilo sa k vybudovaniu nových schodov od parkoviska stredom až k pomníku, upravilo sa parkovisko a vylepšili sa stĺpy na vešanie zástav. [7]

Stav pamätníka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na vrchu Zvonica pri obci Strečno.