Stretavka - Chrám Premenenia Pána
obec Stretavka, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v rokoch 1937 – 1938 v retardovanom baroku s uplatnením moderných detailov (dvojité okná v lodi). [1] Vstavaná veža tvorí na hlavnej fasáde mierny rizalit a je krytá barokovou laternovou baňou.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby sakrálneho objektu. [2]

V obci Stretavka si občania vybudovali kostol spoločnými silami, a keďže v tom čase najviac obyvateľov sa hlásilo ku gréckokatolíckemu vyznaniu, bol vysvätený pre toto náboženské vyznávanie. Na výstavbe sa podieľali všetky vierovyznania v obci - gréckokatolíci, rimokatolíci, židia a kalvíni. Vysvätený bol 6.8.1939 mons. Pavlom Gojdičom. [3]

V roku 1950 štátne orgány pridelili chrám pravoslávnej cirkvi. Po rehabilitácii cirkevného majetku bol chrám zrenovovaný a znova vysvätený 9.12.1990 gréckokatolíckym biskupom mons. Jánom Hirkom. Svätý chrám je zasvätený Premeneniu Pána. Oltár je postavený na vyvýšenine. Obraz nad oltárom zobrazuje Premenenie Pána, obrazy po stranách zobrazujú Máriu a Ježiša. Kostol má výbornú akustiku. [4]

Sviatostné služby Božie majú v ňom podľa dohody aj rímskokatolícki kresťania a títo patria pod správu pavlovského kňaza, Michalovský dekanát, Zemplínsky archidiakonát a Košické arcibiskupstvo. Reformovaní kresťania (kalvíni), ktorí žijú v obci, navštevujú starobylý kostol zo 14. storočia v Stretave. Posledné dve židovské rodiny žili v obci ešte na konci druhej svetovej vojny. Synagógu mali v južnej časti Palína. Zbúrali ju v päťdesiatych rokoch minulého storočia. [5]