Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol
obec Hrušovo, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1811. Prestavaný bol v roku 1907 a 1943. Jednoloďový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom nemá vežu. Interiér má rovný drevený kazetový strop. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. V štítovom priečelí je pred vstupným portálom predstavaný portikus (v súčasnosti predsieň). [1] Hlavnej fasáde dominuje výrazný trojuholníkový štít, predelený kordónovou rímsou. [2]

Klasicistický oltár pochádza z čias stavby kostola. Je to stĺpová architektúra s tympanónom, ktorá má uprostred obraz Ježiš v Getsemanskej záhrade (olejomaľba). Kazateľnica s rokajami je zo začiatku 19. storočia. Interiér z troch strán obieha drevený chór s kazetovým parapetom. Na chóre sa nachádza organ zo začiatku 19. storočia s trojdielnou skriňou. [3]

Stojí v južnej časti obce.
Fotogaléria
Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021Striežovce (Hrušovo) - Evanjelický kostol foto © Ladislav Luppa 6/2021