Suchá nad Parnou - Kaplnka sv. Kríža
obec Suchá nad Parnou, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka bola postavená v roku 1894 na novom cintoríne. Je to malá sakrálna tehlová stavba s rovným uzáverom a vstavanou vežou. Namiesto dverí má kovové mrežovanie. V interiéri sa nachádza kríž, pod ktorým je obraz kostola v rakúskom Mariazelli. V kaplnke je pochovaný farár Ladislav Horváth (1834 – 1907) a jeho matka Judita, rodená Neszméry (1816 – 1894). [1]

Kaplnku obnovili v roku 1991. [2]

Stav pamiatky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na cintoríne.
Fotogaléria
Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014Suchá nad Parnou - Kaplnka na cintoríne foto © Hana Farkašová 2/2014
[1] MIŠUTH, Viktor: Suchá nad Parnou. Za zabudnutou minulosťou. Bratislava: DAJAMA, 2014. s. 127.
[2] MIŠUTH, Viktor: Suchá nad Parnou. Za zabudnutou minulosťou. s. 127.