Súľov-Hradná - Evanjelický kostol
obec Súľov-Hradná, okres Bytča, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v polovici 19. storočia. Sieňová stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a dreveným stropom. Interiér z troch strán obieha drevená protestantská empora. Veža je vstavaná, krytá cibuľovitou strechou. Malá polygonálne zakončená sakristia je pristavaná v hlavnej osi kostola. [1]

Oltár je z čias stavby kostola. V stĺpovej oltárnej architektúre je obraz Kristus na kríži, na bokoch sú sochy sv. Petra a Pavla apoštolov. Krstiteľnica je neskorobaroková z konca 18. storočia, drevená maľovaná. Kazateľnica je klasicistická z prvej polovice 19. storočia. [2]

Podľa iného zdroja bol kostol Evanjelickej a. v. cirkvi v Súľove postavený už v roku 1750. V jeho interiéri sa nachádzal latinský nápis o veľkej povodni, ktorá Súľov postihla 2. júna. 1754. Na čelnej strane fasády veže boli umiestnené slnečné hodiny. Podstatnou zmenou prešiel sakrálny objekt v rokoch 1906 - 1907. [3]