Sušany - Kostol sv. Anny
obec Sušany, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1835 – 1844. Rozšírený a prestavaný bol v rokoch 1910 – 1911 staviteľom M. Krajčim z Liptova. Ide o veľký sieňový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou na južnej strane. Priestor je zaklenutý pruskými klenbami. Transept a štíhla veža boli pristavané až v roku 1914. Fasády sú hladké, členené opornými piliermi. [1] Veža je zakončená vysokým ihlancom.

Výmaľba je od J. Korénya z roku 1911. Vnútorné zariadenie je zo začiatku 20. storočia. [2]

Fotogaléria
Sušany - Kostol sv. Anny (pohľad na obec a kostol z cintorína) foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny (hlavný oltár) foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny (bočný oltár) foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020Sušany - Kostol sv. Anny foto © Ladislav Luppa 5/2020