Svätý Anton - Múzeum v kaštieli
obec Svätý Anton, okres Banská Štiavnica, Banskobystrický kraj
Expozície
Expozície múzea podávajú prehľad o dobovom bývaní šľachty, ako i o vývine poľovníctva na Slovensku. [1]

UMENIE A HISTÓRIA

Neodmysliteľnou súčasťou histórie kaštieľa sú Koháryovci a Coburgovci, ktorí v ňom sústredili prekrásne diela umelcov a remeselníckych majstrov z rôznych končín sveta, od začiatku 18. storočia do začiatku 20. storočia. [2]

POĽOVNÍCTVO

Poľovnícka expozícia je jedinou špecializovanou expozíciou s celoslovenskou pôsobnosťou. Jej umiestnenie veľmi vhodne nadväzuje na historicko-spoločenské fakty a tradície. V neďalekej Banskej Štiavnici sa už v roku 1808 začal vyučovať predmet poľovníctvo. Technicky sa vhodne využili priestranné miestnosti kaštieľa po Koháryovcov a Coburgovcov, ktorí boli vášnivými poľovníkmi a milovníkmi prírody. [3]

Múzeum vo Svätom Antone
Svätý Anton 291