Svätý Jur - Zichyho kúria
Jur pri Bratislave
obec Svätý Jur, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná kúria rodu Zichyovcov bola upravovaná v priebehu 18. storočia a v druhej polovici 19. storočia. Pri úprave fasáda získala neogotický vzhľad. Od roku 1865 slúži historický objekt účelom mestskej správy. [1]

Kúria má pôdorys v tvare písmena U a jej tri krídla vytvárajú pomerne dlhé a úzke nádvorie vo vnútri objektu. Hlavné krídlo je dvojpodlažné, dvorové krídla sú jednopodlažné a boli výrazne prestavané v 20. storočí. Interiér je zaklenutý renesančnými klenbami a v niektorých častiach sú rovné stropy. Členitá uličná fasáda tvorí dominantu v radovej zástavbe. Dekoratívnemu priečeliu prevláda asymetricky umiestnený rizalit so segmentovo ukončenou vstupnou bránou. Nad bránou sú umiestnené združené oblúkové okná. V hornej časti rizalit prechádza do neogotického štítu, v ktorom sa nachádza erb mesta so sv. Jurajom, kopijou prebodávajúcim draka. Fasáda je členená pilastrami a ukončená podstrešnou rímsou s oblúčikovým vlysom v „gotizujúcom“ štýle. Okná sú veľké, pravouhlé, so zalomenou rímsou. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav kúrie je dobrý. V súčasnosti v nej sídli mestský úrad a Vlastivedné a literárne múzeum vo Svätom Jure. Vlastníkom budovy je mesto. [3]
Reprezentatívny dvojpodlažný dom sa nachádza na námestí v centre mesta. [4]
Fotogaléria
Svätý Jur - Zichyho kúria foto © Ľuboš Repta 9/2014Svätý Jur - Zichyho kúria foto © Jana Lacková 8/2015Svätý Jur - Zichyho kúria foto © Jana Lacková 8/2015Svätý Jur - Zichyho kúria (pamätná tabuľa na fasáde) foto © Ľuboš Repta 9/2014Svätý Jur - Zichyho kúria (pamätná tabuľa na fasáde) foto © Ľuboš Repta 9/2014
Poznámky
[1] VORLÍČKOVÁ, Barbora: Kaštiele a kúrie malokarpatského regiónu. In: SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. Bratislava: Bratislavský samosprávny kraj, 2012. s. 36.
[2 - 4] VORLÍČKOVÁ, Barbora: Kaštiele a kúrie malokarpatského regiónu. In: SNOPKO, Ladislav et al.: Kaštiele a kúrie Bratislavkej župy. s. 36.