Sveržov - Kostol sv. Martina
obec Sveržov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami postavený v roku 1828. Opravený bol v roku 1903 a 1950. Je to jednoloďový kostol s predĺženým presbytériom, ktoré má polkruhový uzáver a je kryté pruskou klenbou. Na severnej strane presbytéria je sakristia a na západnej strane stavby stojí mohutná, lizénovým rámom členená veža s viacstupňovou barokovou baňou. Nad presbytériom je sanktusník. Loď má rovný strop. Fasáda je členená lizénami. [1]

Vnútorné zariadenie v historizujúcich pseudoslohoch je zväčša z roku 1903. [2]

Pred vznikom murovaného sakrálneho objektu stál asi v strede dediny (dnes v blízkosti požiarnej zbrojnice) starý drevený kostol zasvätený sv. Martinovi. V kanonickej vizitácii z roku 1813 sa uvádza, že zvonica je na spadnutie, v auguste toho roku (24.8.1813) sa drevený kostol zrútil. V tomto roku jarná povodeň vzala aj drevenú kaplicu Sedembolestnej Matky pri veľkom moste pod Klefánom. [3]