Svinica - Evanjelický kostol
obec Svinica, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1929 v historizujúcom novorománskom a novoklasicistickom slohu. Je to sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér má rovný strop. Na fasádach bol plochý oblúčikový vlys. Vstupný portál mal po stranách piliere. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

Výstavbu kostola sa podarilo zrealizovať vďaka štedrej finančnej podpore Jána Vancáka, obyvateľa obce, ktorý žil roky v Amerike. Stavbu podporili zbierkou aj členovia Luteránskej synody v USA a svinickí veriaci. Kostol bol vysvätený v roku 1929. V tom čase došlo pod vplyvom Jána Vancáka k prechodu veriacich do americkej synodálnej cirkvi, pričom nastali spory o konaní bohoslužieb v chráme. Verní evanjelici mali povolené od reformovanej cirkvi vlastné bohoslužby v reformovanom kostole a od cirkevnej vrchnosti vo vlastných domácnostiach. Vlastnícky však bol kostol v prospech svinických evanjelikov usporiadaný až za pôsobenia farára Samuela Velebného v roku 1968. Cirkev je filiálkou evanjelického cirkevného zboru vo Vyšnej Kamenici. [3]

Rekonštrukcia.

V roku 1957 bola vykonaná oprava kostola s odvodnením muriva. Ďalšia rekonštrukcia sakrálneho objektu sa uskutočnila v roku 1968. Generálna oprava bola vykonaná v rokoch 1998 - 1999. [4]