Tatranská Lomnica (Vysoké Tatry) - Evanjelický kostol sv. Trojice
obec Vysoké Tatry, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pravdepodobne na základe projektu architekta Gedeona Majunkeho (1854 – 1921) z roku 1899 realizoval stavbu kežmarský staviteľ Juraj Kornel Schwarz (1864 – 1933) v rokoch 1899 (1900) – 1901. Kostol bol posvätený bol 3. augusta 1902. Pôvodne bol spoločným vlastníctvom dvoch protestantských cirkví – evanjelickej a kalvínskej. [1] Hladké fasády sú členené štíhlymi polkruhovo zakončenými oknami a dekoratívnymi opornými piliermi. Päťpodlažná veža má novorománske združené okná so stĺpikom a je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na lichobežníkové štíty.

Sakrálny objekt má obdĺžnikovú loď s odsadeným polygonálnym uzáverom presbytéria a asymetricky umiestnenú vežu na východnej strane. V interiéri lode sa uplatňuje čiastočne pohľadový krov s viditeľnými polkruhovými skružami. Ide o neogotickú stavbu s neorománskymi prvkami. Architekt sa inšpiroval Kostolom sv. Mikuláša zo 14. storočia pri Badgasteine v Rakúsku. [2]

Pôvodné zariadenie interiéru bolo ovplyvnené folklorizmom. [3]

Obnovili ho po roku 1981 a na konci 20. storočia. [4]

Stojí v severozápadnej časti osady.
Poznámky
[1] SEMANČÍK, Maroš: Sakrálna architektúra vo Vysokých Tatrách. In: Pamiatky a múzeá, 2007, č. 2, s. 27.
[2- 3] SEMANČÍK, Maroš: Sakrálna architektúra vo Vysokých Tatrách. s. 27.