Tekovské Lužany - Kostol sv. Štefana kráľa
Tekovské Šarluhy, Veľké Šarluhy
obec Tekovské Lužany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v rokoch 1742 – 1745. Jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytériom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. V lodi je murovaný organový chór na pilieroch s pilastrami. Fasády sú členené lizénovým rámovaním, na veži pilastrami a bohato profilovanými kordónovými rímsami. Hlavný portál z červeného mramoru vedie do lode cez vežu, loď je však prístupná aj zo strán dvoma bočnými portálmi (dnes je jeden zamurovaný). V druhom bočnom portáli sú zachované dvere s barokovým kovaním. [1] Veža je zastrešená zvonovitou prilbou s laternou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Hlavný oltár je klasicistický zo začiatku 19. storočia. Za predstavanou menzou so sochami kľačiacich anjelov visí na stene je oltárny obraz sv. Štefana kráľa z polovice 19. storočia. Architektúra dvoch bočných oltárov, klasicistických zo začiatku 19. storočia, je stĺpová s nadstavcom a vázami, uprostred novšie sochy Božského srdca a Panny Márie z 20. storočia. Neskorobaroková kazateľnica z polovice 18. storočia má prelamovaný okrúhly parapet s plastikami sediacich evanjelistov na nárožiach a s reliéfom v strede, na baldachýne sú sochy anjelov a Mojžiša. Barokovo-klasicistická krstiteľnica z červeného mramoru pochádza z 18. storočia. Organ je neoklasicistický z 19. storočia, s päťdielnou skriňou. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza veľkonočný barokový vyrezávaný svietnik z 18. storočia, barokovú monštranciu s tepaným akantovým dekorom z polovice 18. storočia, barokový kalich z prvej polovice 18. storočia, s tepaným a prelamovaným dekorom, barokový relikviár a nádobu na svätenú vodu z polovice 18. storočia s tepanou ornamentikou Neskorobarokové sväteničky z polovice 18. storočia sú mramorové a v tvare mušlí. [3]

Zvon – umieráčik je barokový z 18. storočia. [4]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 274 - 275.