Tichá Voda (Henclová) - Kostol sv. Jozefa
obec Henclová, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1889 – 1892 v eklektickom historickom poňatí. [1] Sakrálny objekt bol dokončený v roku 1892 po ťažkej práci celej dediny. Občania museli vyrovnať a pozbierať skaly zo zrúcanín a vtedy objavili kosti starých nemeckých obyvateľov. Dubové schody, ktoré teraz vedú na chór, ženy doniesli na chrbtoch až z Rožňavy. [2] Kostol bol renovovaný v roku 1931. [3] Je to jednoloďová sakrálna stavba so segmentovo zakončeným presbytériom a nadstavanou vežou, zastrešenou ihlancom. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami a lizénovým rámovaním.

Po skončení stavby kostola obyvatelia obidvoch dediniek postavili cirkevnú školu s bytom pre učiteľa. Na farskom úrade v Nálepkove sa zachovala zmluva medzi gazdami zo Štilbachu a Henclovej o zriadení cirkevnej školy v Štilbachu, o podmienkach platenia učiteľa z 12. júla 1857. [4]