Točnica - Evanjelický kostol
obec Točnica, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol bez veže postavený v roku 1806. Upravovaný bol v 20. storočí. Sieňová stavba kedysi s predstavaným portikom. Interiér je zaklenutý krížovými klenbami. Fasády sú hladké. Strecha je sedlová. [1]

Oltár je murovaný, neoslohový s obrazom Krista na Olivovej hore od lučenského maliara F. Ďurkoviča. Významné miesto v kostole má organ, ktorý postavila významná firma na výrobu organov Rieger Ottó – Budapest v roku 1912. Nástroj sa výnimočne zachoval bez akýchkoľvek dodatočných zásahov. Rekvirácii nepodľahli ani prospektové píšťaly, čo zvyšuje historickú hodnotu pamiatky. V súčasnosti je organ nefunkčný. [2]

Do roku 1873 bola súčasťou kostola aj zvonica, ktorú však presunuli vyššie. [3]