Torysky - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Torysky, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1861. Renovovali ho v roku 1909. Fasády boli upravené v pseudorománskom slohu v roku 1934. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, obdĺžnou loďou s náznakom kríženia, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Fasády sú členené lizénami, oblúčikovým vlysom a vysokými polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža je zastrešená ihlancom.

Na hlavnom oltári je obraz Panny Márie od A. Springera z roku 1903. [2]

Konfesionálne obyvateľstvo Torysiek inklinovalo k východnému rítu. Od 17. storočia boli prevažne gréckokatolíckou obcou a zaiste s farou. Pôvodný kostol v obci bol pravdepodobne drevený a stál už v 17. storočí. V roku 1663 dal postaviť v Toryskách drevenú faru Lukáš Sambronský, ktorý je prvým známym miestnym farárom. Ďalší kostol bol postavený v roku 1730 pričinením farára Andreja Andrejkoviča a zasvätený bol sv. Michalovi archanjelovi. Tento obľúbený patrón gréckokatolíkov sa objavil v roku 1788 i na pečati, ktorú si dala obec vyhotoviť. Zmena patróna chrámu nastala v roku 1861, keď bol postavený nový murovaný klasicistický chrám. Jeho patrónkou sa stala Panna Mária Ochrankyňa. [3]

Stojí v centrálnej časti obce.