Trávnica - Kaštieľ Barlanghyovcov
Fíš
obec Trávnica, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistický kaštieľ z roku 1862. Dvojtraktová budova so stredným rizalitom, zakončeným tympanónom. Na fasáde je ozdobná bosáž a zdôraznené kordónové rímsy. V miestnostiach sú rovné stropy. [1]

Kaštieľ dal postaviť postaviť Ladislav Barlanghi (1793 - 1873) s manželkou Máriou rodenou Buzinkay von Buzinka (1798 -1890). Na veľmi krátku dobu kaštieľ zdedil ich syn Eduard Barlanghi (1824 - 1887). V roku 1890 veľkostatok a kaštieľ zdedil gróf Augustín Lipthay (1830 - 1914), ktorý majetok získal sobášom s Hermínou Barlanghi (1834 - 1910), dcérou Ladislava Barlanghiho. Gróf Augustín Lipthay [2] bol obdivovateľom konských dostihov, sám na svojich statkoch v obci choval arabských plnokrvníkov. Táto vášeň sa mu stala osudnou, prišiel o časť majetku a ostávajúcu časť, aj kaštieľ v Trávnici, predal v roku 1896 moravskému grófovi Karolovi Elbogenovi, ktorý ho vlastnil do vzniku prvej Československej republiky. V tomto období ho získala zámožná rodina Vojtech Szemzöa s manželkou Frederikou Máriou, ktorá v roku 1942 zahynula v koncentračnom tábore Osvienčim. Vlastnili ho do roku 1944, kedy bola v kaštieli zriadená poľná nemocnica. [3]

Rekonštrukcia.

Po znárodnení objekt slúžil do roku 1987 ako škola. V roku 1988 budovu v zdevastovanom stave a tiež znehodnotený park kúpila súkromná osoba, ktorá ho zrekonštruovala do súčasnej podoby. Celková rekonštrukcia objektu bola dokončená v roku 2006. V areáli kaštieľa rastú mnohé vzácne dreviny ako platan javorolistý, ginko dvojlaločné a ľaliovník tulipánokvetý. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.
Nachádza sa na západnej strane obce, smerom na Maňu.
[2] Mená uvedené v texte sú upravené podľa náhrobných kameňov a podľa dát na náhrobných kameňoch na miestnom cintoríne. Historickým stavbám boli mená dávané po prvých staviteľoch. www.travnica.sk