Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych
Fíš
obec Trávnica, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový kaštieľ z polovice 18. storočia. Upravovaný bol v 19. a 20. storočí. Dvojpodlažná stavba s pôdorysom v tvare písmena L, so stredným rizalitom schodišťa na hlavnej fasáde a s kaplnkou v severozápadnom krídle. V jednej miestnosti je pôvodný štukovaný ornamentálny strop. [1]

Kaštieľ zo začiatku patril Baloghovcom. Neskôr ho odkúpil Jozef Benčík, ženbou ho potom získal gróf Maximilián Barbó, ten ho predal Eugenovi Szontághovi a od roku 1916 sa jeho vlastníkom stal Ján Rudnyianszky. V rámci reštitúcií ho získali potomkovia rodiny Rudnyianskych, ktorí ho neskôr predali. Dnes je majiteľkou Mgr. Eva Girelli, ktorá kaštieľ opravuje. [2]

Rekonštrukcia.

Trávnica – kaštieľ (č. ÚZPF 372/1) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2003. Autorka: PhDr. Norma Urbanová. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované. Kaštieľ je v súkromných rukách.
Nachádza sa uprostred obce.
Fotogaléria
Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych foto © Imrich Kluka 2/2010Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych foto © Imrich Kluka 2/2010Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych foto © Imrich Kluka 2/2010Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych foto © Imrich Kluka 2/2010Trávnica - Kaštieľ Rudnyianszkych foto © Imrich Kluka 2/2010