Trebišov - Mariánske súsošie
obec Trebišov, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Rokokovo-klasicistický stĺp so súsoším z čias okolo roku 1800. [1] Mariánske súsošie je dielom neznámeho sochára. Slohovo ho možno zaradiť k dielam doznievajúceho rokoka s niektorými znakmi klasicistického slohu. Dominantné miesto na súsoší má plastika Madony šliapajúcej na hada. Po jej pravici je kamenná plastika sv. Jána Nepomuckého a po ľavici socha patróna a ochrancu pred požiarmi sv. Floriána. [2]

Mariánske súsošie je v súčasnosti umiestnené už na treťom mieste. Pôvodne stálo pred kaštieľom. Neskôr v roku 1907 bolo prenesené do priestoru južne od kostola na okraj parku smerom k hlavnej ulici. V tom čase bolo ohradené dekoratívnou reťazou umiestnenou na ôsmich stĺpoch. Bol to dar mestu od vdovy po grófovi Teodorovi Andrássym. [3]

Rekonštrukcia a vyhotovenie repliky.

Poškodené a značne narušené súsošie bolo v polovici 80. rokov 20. storočia nahradené kópiami pôvodných plastík a reštaurovaním menej narušených častí. Bolo tiež prenesené na vhodnejšie miesto, do priestoru medzi rímskokatolíckym a gréckokatolíckym kostolom. [4]

Stav kópie je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí medzi rímskokatolíckym a gréckokatolíckym kostolom.
Fotogaléria
Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021Trebišov - Mariánske súsošie foto © Viliam Mazanec 9/2021