Trebišov - Park pri kaštieli (Mestský park)
Andrássyovský park
obec Trebišov, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Historický park je jedným z najvýznamnejších dokumentov spoločenskej a kultúrnej atmosféry minulých storočí v Trebišove. Súčasne je dokumentom etického vzťahu generácií minulých, súčasných i budúcich. [1]

Počiatky parkových úprav siahajú do konca 18. storočia a súvisia s dokončením výstavby neskorobarokového kaštieľa Imrichom Csákym v roku 1786. V areáli historického parku a v jeho bezprostrednom okolí sa nachádzajú viaceré kultúrne pamiatky - hrad Parič, základy stredovekého kostola sv. Ducha, rímskokatolícky kostol Navštívenia Panny Márie, gréckokatolícky chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky, pavlínsky kláštor, kaštieľ s hospodárskymi budovami, mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho, súsošie Immaculaty a archeologické lokality z praveku a stredoveku. [2]

Historický park sa vyvíjal z lužného zátopového lesa. Vznikol podľa vzoru anglických parkov rozšírením lesa výsadbou parkových, najmä cudzokrajných drevín. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov s 20 druhmi ihličnanov, 40 druhmi listnatých stromov a 20 druhmi krovín. V parku rastie napríklad dub letný, jaseň štíhly, javor mliečny a pagaštan konský. K cennejším drevinám patrí sofora japonská, smrek varieta inverza, platan javorolistý, záhradná varieta borievky fínskej, borievka čínska, borievka virgínska i jedľa srienistá. V poslednom čase je významným aj rozsiahly porast medvedieho cesnaku, ktorý je medzi domácimi veľmi obľúbený. [3]

Koncom 19. storočia bol park považovaný za najkrajší v celom Uhorsku a dôstojne reprezentoval kultúru, bohatstvo a majetok majiteľov kaštieľa. Patrí medzi najrozsiahlejšie a najcennejšie parky v strednej Európe. Trebišovčania ho často nazývajú andrássyovský. [4]

Hlavným architektonickým prvkom parku je samotná budova kaštieľa. V strede parku sa rozprestiera nížinný vodný hrad Parič (Arx Paris, Castrum Paris). Pri jazierku sa nachádza romantické neogotické mauzóleum, postavené v roku 1894, ktoré ukrýva mramorové sarkofágy s telami Júliusa Andrássyho s manželkou Katarínou. Úspešný a obľúbený Július Andrássy patril k najvýznamnejším majiteľom kaštieľa. [5]

Trebišovský park prospel mestu najmä tým, že v ostatných dvoch storočiach priestorovo izoloval a chránil historicky vzácne objekty pred živelnou zástavbou, ale tiež vytvoril hodnotné životné prostredie v strede mesta so vzácnym stromovým porastom. Súčasťou kaštieľskeho parku dnes trebišovského mestského parku je aj francúzska záhrada, ktorá sa nachádza hneď pri kaštieli. [6]

V súčasnosti park plní viaceré funkcie - oddychovo–rekreačnú, kultúrno–spoločenskú a historicko–archeologickú. Na jeho území sa okrem zaujímavej fauny a flóry, historických pamiatok nachádzajú aj športovo–rekreačné zariadenia. [7]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.