Trenčianska Teplá - Kostol sv. Matúša
obec Trenčianska Teplá, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol, ktorý bol postavený na starších základoch v roku 1733. Novozaklenutý bol v roku 1790. Kostol je jednoloďový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, zaklenutý valenou lunetovou klenbou s medzipásmi. Vonkajšia architektúra je členená zdvojenými pilastrami. Na západnej strane je predstavaná štvorcová veža s pilastrami a ihlancovou strechou a na severnej strane je kamenný vstupný portál. [1]

Hlavný oltár je barokovo-klasicistický z konca 18. storočia. Kazateľnica je barokovo-klasicistická na baldachýne sú sochy evanjelistov a Krista z konca 18. storočia. Krstiteľnica typu nástennej skrinky má drevené dvierka, na ktorých je obraz Krst Krista z čias okolo roku 1830. [2]

Výstavbu kostola podporoval finančne gróf Juraj Illésházy. Ukončená bola v roku 1752 za farára Jána Ďuriša. Kostol bol zasvätený patrónovi sv. apoštolovi Matúšovi. V roku 1789 vykonával konsekráciu kostola nitriansky biskup František Xaver Fuchs, ktorý kostolu daroval 12 svietnikov a udelil pri tom Teplej sviatosť birmovania. [3] V roku 1797 bol k dvom starým zvonom prikúpený tretí, najmenší, za ktorý veriaci zaplatili 58 zlatých. Hlavný oltár kostola s obrazom sv. Matúša bol zhotovený pre nemšovský kostol, ale Ján Illésházy ho dal umiestniť do teplanského kostola. Bočné oltáre boli zhotovené v roku 1803. Hodiny na kostolnej veži zhotovené v roku 1794 z dvoch starších hodín, daroval Ján Illésházy. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 1976 sa prikročilo k obnove interiéru farského kostola. V rámci nej sa do roku 1977 inštalovalo elektrické osvetlenie, opravil organ, zaviedlo elektrické ovládanie zvonov, výmenili sa lavice, vyhotovilo sa podlažie a schody vo veži. Reštaurovaná bola krížová cesta a v roku 1979 boli v kostole posvätené dva nové zvony. [5]

Stojí v centre obce.
[3] Obyvateľstvo Teplej bolo od čias rekatolizácie prevažne katolícke, napr. v roku 1844, keď bol farárom Samuel Ondrejkovič, bolo v obci 1040 katolíkov, 12 obyvateľov hlásiacich sa k židovskému náboženstvu a evanjelik ani jeden. www.trencianskatepla.sk (14.6.2014)