Trenčín - Mestská veža
obec Trenčín, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Dolná brána, dnes nazývaná aj Mestská veža bola postavená ako súčasť mestského opevnenia zrejme začiatkom 15. storočia. Už od vrcholného stredoveku slúži ako západný vstup na hlavné, Mierové námestie. Gotická veža mestskej brány a jej prejazd je zaklenutý lomeným gotickým oblúkom. Pôvodná brána bola iba dvojpodlažná, postavená na štvorcovom základe. V roku 1543 bola prestavaná, zvýšená a zosilnená vybudovaním polkruhového barbakanu s menšou predsunutou baštou, do ktorého sa vstupovalo padacím mostom. Veža bola postupne nadstavená do osembokého pôdorysu na súčasných šesť podlaží a 32 metrov. [1]

Opevnenie zbúrali v roku 1857. [2] Vtedy odstránili jej silne opevnené predbránie a len zalomenie a šírka ulice v súčasnosti naznačujú situáciu pôvodného opevnenia. Zo samotnej brány sa v podstate zachovala iba veža, postavená na štvorcovom základe s osembokým trupom vo vrchných poschodiach. Po požiari v roku 1663, 1704 a 1886 ju opravovali. Obnovovali ju tiež v roku 1934, keď sa v priestranstve niekdajšej mestskej brány stavala nová radnica. [3] Vo vrchole veže bol pôvodne renesančný hodinový stroj zo 16. storočia, ktorý v roku 1934 vystriedali elektrické vežové hodiny, ktoré sa tam nachádzajú dodnes ako výstavný exponát. Pôvodný renesančný stroj je súčasťou expozície Katovho domu. Latinský nápis na veži, ktorý je vidieť z oboch prístupových strán hlása stredoveké motto Trenčína: „Ak Pán nechráni mesto, márne bdie ten, kto ho stráži“. [4]

Stav veže je dobrý.
Prístup
Na vežu je možné dostať sa výťahom zo Sládkovičovej ulice po prvú vyhliadku (balkón) i pre imobilných občanov, schody v samotnej veži je už potrebné absolvovať pešo. [5]

Kultúrno-informačné centrum Trenčín

Sládkovičova ulica 1

Otváracie hodiny:

denne 10.00 - 18.00 hod.

Fotogaléria
Trenčín - Mestská veža (vľavo veža a vedľa synagóga) foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža foto © Hana Farkašová 7/2015Trenčín - Mestská veža (vpravo veža Kostola Narodenia Panny Márie) foto © Hana Farkašová 7/2015