Kláštory   späť
Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Trnava, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Budova klariského kláštora sa v Trnave spomína už v roku 1239. Kláštor s kostolom bol viackrát prestavaný a rozširovaný. Za najstaršiu zachovanú časť je považované stredné kláštorné krídlo medzi dvomi rajskými dvormi. Súčasný vzhľad najviac ovplyvnila prestavba v 17. storočí po veľkom požiari. Budova kláštorného komplexu patrila reholi až do roku 1782, kedy cisár Jozef II. zrušil rád klarisiek a zoštátnil ju. Budova sa stala všeobecnou vojenskou nemocnicou (do roku 1850), neskôr nemocnicou pre psychicky chorých vojakov. Počas druhej svetovej vojny sa v nej ukrývali americkí letci. Po vzniku múzea (v roku 1954) bola pridelená Krajskému múzeu v Trnave. V súčasnosti tvorí kláštorný komplex budova s dvomi nádvoriami a kostol. [1]

Kostol Nanebovzatia Panny Márie

Kostol sa začal budovať s kláštorom hneď po príchode klarisiek do Trnavy. Pôvodne bol zasvätený Blahoslavenej Panne Márii. Bol jednoloďový s rovným ukončením presbytéria. Počas renovácie v 17. storočí ku kostolu pristavili vežu a loď v dvoch podlažiach predĺžili o prízemné refektórium a zvýšené oratórium (chór rehoľných sestier). Bohatú štukovú a reliéfnu výzdobu oratória v roku 1690 realizoval maliar Carlo Antonio Neurone. Z 18. storočia pochádza vstupná kovaná brána osadená v staršom gotickom portáli. V roku 1996 bolo zreštaurované oratórium a v roku 2006 bol zrenovovaný exteriér veže kostola. [2]

Stav kláštora je dobrý. Sídli v ňom Západoslovenské múzeum.
Múzejné námestie.
Fotogaléria
Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jiří Fiedler 5/1983Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jiří Fiedler 5/1983Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Jiří Fiedler 5/1983Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2014Trnava - Kláštor klarisiek a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Ľuboš Repta 6/2014