Trstené - zvonica
obec Trstené, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Drevená ľudová zvonica so štvorcovým pôdorysom postavená v 17. storočí (1635). Viackrát bola obnovená. Základná konštrukcia veže je stĺpiková bez šalovania. Pultová strecha vybieha do kónického hranola šalovanej časti objektu, na ktorej je z každej strany vykrojený malý zvukový otvor. Veža je krytá vysokou stanovou šindľovou strechou. [1]

Vo veži boli dva zvony uliate v roku 1545 a 1617 Matiasom Kupczovie z Nemeckej Ľupče, ktoré žiaľ praskli. Jeden z nich je uložený v kostole a zvoní sa zvonom prineseným z kostola uzavretého kvôli priehrade Liptovská Mara. [2]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí pri Kostole Všetkých svätých.