Trstín - renesančný kaštieľ
Nádaš
obec Trstín, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia, postavený na zvýšenom prízemí. Neskorobarokovo bol upravený v 18. storočí, keď nastavali poschodie. Kaštieľ je dvojvežová trojkrídlová stavba s manzardovou strechou. Pod súčasnými hladkými omietkami je na nárožiach renesančné čierno-biele sgrafito. Okná na prízemí a prvom poschodí majú renesančné kamenné šambrány. Na osi stavby je klenutý priechod, z ktorého vychádza barokové schodište na poschodia. Hlavná sála na treťom podlaží je zaklenutá korýtkovou klenbou. V ostatných miestnostiach v renesančnej časti sú valené lunetové hrebienkové klenby. Na druhom poschodí sú rovné stropy. [1]

Ide o typ opevneného renesančného kaštieľa s výraznými hranolovými nárožnými vežami, v ktorého opevnení sú hospodárske budovy. [2]

Stavba kaštieľa sa pripisuje rodine Motešických. K presnému datovaniu kaštieľa napomáha kartuša na komíne s údajmi 5. 8. 1685 (výstavba) a 15. 8. 1792 (rekonštrukcia-prestavba). V roku 1846 ho získal knieža Alfréd Windischgrätz a po roku 1919 František Černušek. V jeho držbe zostal až do 50-tych rokov 20. storočia. [3]

Rekonštrukcia. Kaštieľ je po veľkorysej obnove.
Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Trstín - renesančný kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1914)Trstín - v pozadí renesančný kaštieľ, v popredí Kostol sv. Petra a Pavla foto © Jiří Fiedler 10/1989Trstín - renesančný kaštieľ foto © Jiří Fiedler 9/1963Trstín - renesančný kaštieľ foto © Jiří Fiedler 10/1989Trstín - renesančný kaštieľ foto © Jiří Fiedler 10/1989Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014Trstín - renesančný kaštieľ foto © Hana Farkašová 2/2014