Turá Lúka (Myjava) - Kostol sv. Jána Nepomuckého
obec Myjava, okres Myjava, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kostol postavený v roku 1610. Jednoloďová stavba s polygonálne zakončeným presbytériom a mohutnou predstavanou hranolovou vežou. Priestor je zaklenutý valenými klenbami s lunetami a štukovými obrazcami uprostred. Nad vstupom je murovaná organová empora s prehýbaným parapetom, podklenutá českými plackami. Fasády kostola sú hladké, členené iba lizénovým rámovaním a segmentovo zakončenými oknami. Veža, pôvodne s polkruhovo zakončenými zvukovými oknami (dnes lomenými), je krytá stanovou strechou. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza takýto popis vnútorného vybavenia: Hlavný oltár je barokový z prvej polovice 18. storočia, v strede stĺpovej architektúry obraz sv. Jána Nepomuckého. V nadstavci je Božie oko. Bočný oltár je barokový z prvej polovice 18. storočia s obrazom sv. Alžbety vdovy. V nadstavci, zakončenom segmentovou rímsou, sú oblaky so svätožiarou. Oltár je doplnený ružicovou a rokajovou ornamentikou. Drevená kazateľnica je baroková z prvej polovice 18. storočia s polygonálnym parapetom, na výplniach sú maľby štyroch evanjelistov. V interiéri sú štyri barokové plastiky – sv. Štefan kráľ, sv. Ladislav a dvaja svätci bez atribútov – z druhej polovice 18. storočia. Majú rustikálny charakter. [2] V súčasnosti je kostol zariadený inak.

Kostol sv. Jána Nepomuckého v Myjave – Turej Lúke predstavuje kvalitný príklad sakrálnej renesančno-barokovej architektúry na Slovensku. Jednoloďový kostol z roku 1610, stojaci na obdĺžnikovom pôdoryse s predstavaným hranolovým telesom veže a päťbokou svätyňou s polygonálnym uzáverom, je významným dokumentom spoločenského, kultúrneho a stavebného vývoja pôvodne samostatnej obce Turá Lúka, dnes mestskej časti Myjavy. Umiestnením v centre Turej Lúke s parkovo upraveným okolím je významným urbanistickým prvkom obce a jej neodmysliteľnou súčasťou. Napriek čiastočným novodobým úpravám si objekt zachoval hodnotné architektonické a umelecko-remeselné prvky, dokladujúce miestny charakter architektúry 17. storočia. Z veľkej časti sú zachované pôvodné konštrukcie, obvodové múry, klenby, okenné otvory a vstupný portál, hmota veže a tvar striech. Hodnotné sú architektonické stavebné detaily v exteriéri – lizénové pásy, štukové šambrány a zvukové otvory. V interiéri sú cenné členiace prvky stien a hmota murovanej empory so štukovými motívmi hudobných nástrojov v plytkých kazetách. Objekt je nositeľom najmä urbanistických, architektonických a historických pamiatkových hodnôt. Vyhlásený za kultúrnu pamiatku bol 12. 02. 2020 a zapísaný v ÚZPF pod č. 12197/1. [3]

Stojí v centrálnej časti obce (mestskej časti). Turá Lúka je mestská časť Myjavy.
[3] ORAVCOVÁ, Milada: R. k. Kostol sv. Jána Nepomuckého v Myjave – Turej Lúke. 14. apríla 2020 www.pamiatky.sk/sk/page/kostol-sv-jana-nepomuckeho-v-myjave-turej-luke (14.5.2021)