Turany - Evanjelický kostol
obec Turany, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne tolerančný kostol z roku 1786. Poškodený povodňou bol v roku 1813 a zemetrasením v roku 1857. Sakrálny objekt bol v rokoch 1933 – 1934 úplne prestavaný a zmodernizovaný. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Interiér obieha protestantská empora. [1] Veža je krytá vysokou ihlancovitou strechou.

Na stavbu kostola bol vyčlenený nevhodný pozemok - močaristé prepadlisko, ktoré bolo pozavážané hlinou a kameňmi. Po vysušení postavili murovaný kostol s trámovou povalou, ktorá mala sivo-biely náter s namaľovanými brezovými vetvičkami v tvare vencov. Strecha bola šindľová. Vo vnútri bol biely kazateľnicový oltár z roku 1804 z dielne rezbára Bergera z Banskej Bystrice. [2]

Začiatkom 20.storočia stáli turiansky evanjelici pred naliehavou úlohou postaviť si nový chrám, lebo kostol z konca 18. storočia bol už v dezolátnom stave. Kostol architekta Jozefa Peška z Ružomberka bol 6.mája 1934 posvätený. [3]

Pôda, na ktorej stojí kostol bola veľmi nevhodná na stavbu, a preto sa muselo doviesť veľa kameňa pod základ. Najhoršie to bolo s vežou. Tá stojí doslova na betónovej platni. Moderný kostol má vežu vysokú aj s krížom 42 m, v nej štyri zvony: 727 kg - fis, 358 kg - ais, 235 kg - cis a 99 kg fis. [4]

Rekonštrukcia.

V rokoch 1997 - 1998 boli vykonané rozsiahle opravy veže a fasád, namontované boli vežové hodiny, položená dlažba. Opravy výrazne zmenili vzhľad chrámu k lepšiemu. Všetky úpravy stali 5 mil. Sk. [7]