Turčianske Teplice - Kúpeľný park
obec Turčianske Teplice, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Oficiálne založenie parku sa datuje do roku 1848 (1873), kedy bola vysadená parková aleja, ktorá vedie od nádvoria kúpeľov až pod Dolnú Štubňu. V parku postavili dom pre záhradníka a skleníky. Celý park sa vzorne udržiaval, pribudla fontána a premostili sa prechody cez Žarnovicu. Po prvej svetovej vojne postavili v parku termálne kúpalisko. [1]

Lavičky nachádzajúce sa v parku nie sú obyčajné, každá z nich je jedinečná. V ponuke je lavička veselého smajlíka, opitá alebo pohádaná lavička a nájde sa niečo aj pre obrov, ktorí majú v parku vlastnú obriu lavičku. Obor však nie je jediná „známa“ osobnosť, ktorá má v parku slávy svoje vlastné miesto. Od roku 2013 stojí v kúpeľnom parku napríklad lavička divadelného režiséra a herca Jozefa Bednárika. Žiarivé a biele miesto s tancujúcimi baletkami patrí svetoznámemu choreografovi Máriovi Radačovskému. [2]

V parku je veľa lavičiek slávnych mien, a práve preto sa park nazýva parkom slávy. Zaujímavé však nie sú len lavičky, ale aj flóra a fauna. Jedinečná je 200-ročná lipa, ktorá s mestom prežila množstvo významných udalostí. Na rozlohe úctyhodných 18 hektároch rastie množstvo nielen domácich, ale aj rôznych exotických a cudzokrajných drevín. Na ostrovčeku si našiel svoje miesto milovník močiarnych podmienok, chránený tisovec dvojradový a vyskytujú sa i platany alebo metasekvoje. [3]

Na výstavbe a zveľaďovaní parku majú obrovskú zásluhu Kúpele Turčianske Teplice. Kúpele organizujú v parku veľké množstvo akcií, spojených s aktívnym oddychom a jednou z nich je napríklad rýchla chôdza s trekingovými palicami alebo turnaj v krokete. [4]

Ide o jeden z najrozsiahlejších kúpeľných parkov na Slovensku.

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.