Úbrež - Kostol sv. Štefana kráľa
obec Úbrež, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1863 v historizujúcom pseudoklasicistickom slohu. Obnovený bol po druhej svetovej vojne. Je to jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou, mierne vystupujúcou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými a českými klenbami. Fasáda je rustikovaná a členená kanelovanými pilastrami a lizénovým rámovaním. Na druhom poschodí veže, ktorú zastrešuje ihlan, je ochodza s mrežou. [1]

Hlavný oltár s obrazom Ružencovej Panny Márie od B. Bogdanského má doplňujúcu iluzívnu architektúru v nástennej maľbe. Ostatné vnútorné zariadenie pochádza z čias stavby kostola. [2]

V prvej polovici 19. storočia medzi rozsiahle farnosti satmárskeho biskupa patrila aj farnosť Úbrež. Na jej území, v roku 1849, bola zriadená farnosť Remetské Hámre, ale aj tak pre svoju rozlohu a počet veriacich bola na spravovanie ťažká. Už od roku 1850 sa robili prípravné kroky k vytvoreniu novej farnosti v Úbreži. Horlivosťou veriacich a hlavne kurátora Jána Tomku sa v roku 1863 uskutočnilo založenie farnosti v Úbreži. K nákladom pri výstavbe kostola a fary s veľkou pomocou prispel náboženský fond a biskup Michal Haas zo Satmáru. [3]

V roku 1863 bol postavený kostol, ktorý zasvätili sv. Štefanovi, kráľovi. [4]

Na území terajšej farnosti bol od roku 1730 drevený kostol vo Fekišovciach. Vybudoval ho tamojší statkár Michal Tabody. [5]

V roku 1863 mala farnosť Úbrež 1443 veriacich. 26. marca 1898 bol v obci veľký požiar. Zhorela veža a strecha kostola, rímskokatolícka škola a 55 domov. Za pomoci veriacich a biskupa bola veža a strecha kostola čoskoro opravené. [6]

Filiálky farnosti – Fekišovce, Veľké Revištia a časť Gajdoš, Hnojné, Blatné Revištia. [7]