Úhorná - Kaplnka Panny Márie Snežnej
obec Úhorná, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka postavená v roku 1941. Menší jednoloďový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a strešnou vežičkou. Pred priečelím s trojuholníkovým štítom je predstavaná predsieň, ku ktorej vedie voľné schodisko. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami.

Hlavný oltár má barokový nadstavec. V interiéri sa nachádza kópia obrazu Panny Márie s dieťaťom (Čierna Madona) zo 17. storočia.

Ide o veľmi známe pútnické miesto. Pôvodná drevená kaplnka pochádzala z roku 1813. Neskôr na jej mieste vybudovali murovanú sakrálnu stavbu. Blízko kaplnky sa nachádza aj údajne liečivý prameň, ktorý súvisí s príbehom vzniku pútnického miesta i kaplnky samotnej. Odpustová slávnosť Panny Márie Snežnej sa koná v prvý augustový víkend. Sviatok Panny Márie Snežnej je 5. augusta. [1]

Pútnické miesto a samotnú dedinku Úhorná poznačila v minulosti jedna z najväčších tragédií v autobusovej doprave v dejinách Slovenska, kedy sa autobus zrútil zo svahu a pri nehode zomrelo 13 cestujúcich. [2]

Nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Prístup
Stojí nad obcou Úhorná. Nachádza sa pod vrchom Hekerová. Na miesto známe zázračnými uzdraveniami prichádzajú každoročne stovky návštevníkov. [3]
Poznámky
[1 - 3] STRUK, Patrik: Kaplnka Panny Márie Snežnej každoročne víta stovky pútnikov. 22. máj 2015 https://gemer.korzar.sme.sk/c/7811307/kaplnka-panny-marie-sneznej-kazdorocne-vita-stovky-putnikov.html (16.3.2020)