Úhorná - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
Uhorná
obec Úhorná, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1749 na mieste staršieho azda dreveného kostola. Renovovaný bol v roku 1910. Jednoloďová stavba s polygonálnym presbytériom a predstavanou vežou. V lodi je rovný drevený strop. [1] Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami. Veža je krytá ihlancom.

Kazateľnica je z 18. storočia s točenými stĺpmi s akantom. Baroková socha Piety je zo začiatku 18. storočia. V štítovom výklenku priečelia bola kedysi menšia kópia gotickej sochy svätice. [2]

Vo veži sa nachádzajú tri zvony s nápismi: 1: "DR ZNAK FERENCZ LELKÉSZKEDÉSÉNEK IDEJÉBEN ÖNTÖTTEK BUCHNER TESTVEREK KOSICE AVE MARIA GRATIA DLENA UHORNA 1923 ", 2: "BUCHNER KOSIOR SS. COR JESU MISERERE NOBIS! UHORNA 1923", 3: "COMUNITAS UHORNENSIS CUM ANDREA GAJDOS 1733 FIERI CURAFIT ANNO 1870 EXPEN: EOLESTAE ET FIDELIUM REFUSA FUDIT FHANOISOUS WALSER PESTINI“. [3]

Stojí na kopci nad dedinou. Vedľa kostola sa nachádza cintorín.