Úľany nad Žitavou - Kostol sv. Martina biskupa
Fedýmeš nad Žitavou
obec Úľany nad Žitavou, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1781. Obnovili ho v roku 1865. Jednoloďový priestor so segmentovým zakončením presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a pilastrami. [1] Priečelie je pomerne bohato zdobené. Na priečelí sú dve niky a v nich sochy svätcov. Veža je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Hlavný oltár je secesný z druhej polovice 19. storočia. Závesné obrazy, olejomaľby, z druhej polovice 19. storočia, znázorňujú Panny Máriu a sv. Františka. Kazateľnica je klasicistická z prvej polovice 19. storočia, s reliéfmi na parapete. [2]