Uloža - Kostol sv. Jána Krstiteľa
obec Uloža, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený na starších základoch v prvej polovici 18. storočia. Upravený bol v roku 1754. [1] Niektoré zdroje uvádzajú rok 1754 ako letopočet vzniku kostola. Kostol renovovali v 19. storočí. [2] Ide o sieňový priestor s trojbokým oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a strešnou vežičkou. Interiér je zaklenutý krížovými hrebienkovými klenbami s lunetovým zakončením. Nad vstupom sa nachádza murovaný chór. [3] Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Vežička je zakončená cibuľou.

Kazateľnica je rokoková z druhej polovice 18. storočia. Na parapete má plastiky štyroch evanjelistov, na baldachýne anjel s Desatorom. Celá kazateľnica, doplnená rokajovou ružicovou ornamentikou, stojí na karyatíde. Kamenná krstiteľnica s neogotickým vekom pochádza zo 16. storočia. Obraz Svätý krst je olej na plátne z roku 1883 od A. Springera. Drevená gotická plastika Madony je z polovice 14. storočia. Esovite prehnutá postava zahalená v splývajúcom, vertikálne riasenom rúchu. [4]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola spomína dva barokové svietniky z druhej polovice 18. storočia, dva empírové svietniky z prvej polovice 19. storočia, dve zástavy s obrazmi sv. Jozefa a sv. Barbory, sv. Alžbety a sv. Jána Krstiteľa z konca 18. storočia. [5]

V nike fasád nad vstupom do kostola je v nike umiestnená drevená plastika sv. Jána Nepomuckého z polovice 18. storočia. [6]

Sakrálny objekt je ohradený barokovým múrom v kruhom tvare.

Obnovený bol v 20. a 21. storočí. [7]