Urmince - Kostol sv. Michala archanjela
obec Urmince, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Farský kostol sv. Michala archanjela v Urminciach bol postavený v rokoch 1932 – 1933 podľa projektu slovenského architekta Michala Milana Harminca. Kostol má tradičné trojloďové usporiadanie, ktoré nesie charakteristické znaky architektovej sakrálnej tvorby. V architektúre chrámu je použitý neorománsky sloh s funkcionalistickými prvkami. Neoromanské tvaroslovie (združené dvojité a trojité okná, rozeta) je kombinované s ryolitom, ktorý zvýrazňuje nárožia, šambrány a sokel. Hrubo pritesané kvádre dávajú stavbe romantický historizujúci ráz. Navonok pôsobí dojmom pevnosti s vežou. Asymetricky umiestnená veža je vysoká približne 32 m a má ihlancovitú strechu. [1]

Kostol ako prvý maľoval Edmund Massanyi, akademický maliar z Nitry. V roku 2002 boli pôvodné maľby nahradené úplne novými obrazmi a ornamentmi. Jednotlivé obrazy znázorňujú biblické udalosti spásy, v ktorých zohrávajú dôležitú úlohu anjeli. Autorom týchto malieb je Peter Čambal z Trnavy. [2]