Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou)
Vajka
obec Lúčnica nad Žitavou, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kaštieľ, ktorý postavili v polovici 18. storočia. Ide o jednopodlažnú stavbu na pôdoryse v tvare písmena U. Hospodárske budovy patriace kaštieľu zbúrali v 20. storočí. Hlavná fasáda má dvojosový stredný rizalit, zakončený zalamovaným polkruhovým barokovým štítom s oválnymi okienkami. Fasáda je členená pilastrami a podstrešnou rímsou. Dvorová fasáda so zaklenutými veľkými oknami sa pôvodne otvárala do nádvoria arkádami. Riešená je do tvaru písmena U a uprostred a aj na oboch bočných rizalitoch má barokové vykrojené štíty. Miestnosti sú kryté valenými klenbami s podkasanými lunetami. Chodby majú krížové hrebienkové klenby. Manzardová strecha objektu bola vymenená pri poslednej oprave. [1] Okolo kaštieľa bol rozsiahly park.
Rekonštrukcia. Opravovaný bol po roku 1950. [2]

Lúčnica nad Žitavou – kaštieľ (č. ÚZPF 1456/1) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2006. Autori: Ing. arch. Martin Bóna, PhDr. Mária Kodoňová, CSc.. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi zlý. Kaštieľ je opustený a chátra. Je to veľmi zaujímavá stavba. Snáď nestratíme aj ju.
Prístup
Obec Lúčnica nad Žitavou vznikla v roku 1960 zlúčením obcí Martinová a Vajka nad Žitavou. Kaštieľ stojí vo východnej časti obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Vajka nad Žitavou zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Vajka nad Žitavou foto © Imrich Kluka 6/2012Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) foto © Ján Boroš 6/2017Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) foto © Ján Boroš 6/2017Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) foto © Ján Boroš 6/2017Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) foto © Ján Boroš 6/2017Vajka nad Žitavou (Lúčnica nad Žitavou) foto © Ján Boroš 6/2017