Valkovce - Chrám sv. Lukáša
Vaľkovce
obec Valkovce, okres Svidník, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1750. Neskôr ho viackrát opravovali. Ide o sakrálny objekt typu východoslovenských trojpriestorových kostolov, odvodených zo staršej zrubovej architektúry. Má štvorcové presbytérium, málo predĺženú loď a otvorené podvežie (babinec) v mohutnej predstavanej veži, do muriva ktorej je vsunuté malé schodište. Presbytérium má rovný strop, v lodi sú dve polia pruskej klenby s pásmi, ktoré dosadajú na rímsy pilastrov. Hladké fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža je krytá rovnou ihlancovou strechou, z ktorej vyrastá hruškovitá baňa. [1]

Vnútorné zariadenie s baldachýnovým oltárom a predstavaným ikonostasom je zo začiatku 20. storočia a opakuje klasicistické tvary starších prác. [2]

Nachádza sa v strednej časti obce. Stojí na miernom návrší neďaleko cintorína.